Hr. Ferdinand

Delikatesse
VN:F [1.9.22_1171]
0.0/5.0 (0 boganmeldelser)
[eshop_addtocart] [eshop_show_product]

“Sjælden har jeg læst noget så sødt og charmerende. ‘DELIKATESSE’ er virkelig en delikatesse… man forføres, løftes og lægger bogen fra sig i en let perlende rus.” siger Politikens boganmelder, Bjørn Bredal. “Der er næsten lige så godt at læse David Foenkinos sødmefyldte lille roman som at være forelsket.”

Delikat, sjov, anderledes og underfundig.” – Publishers Weekly

Natalie er ung, smuk og ambitiøs – og enke efter at have mistet sin drømmemand ved en bilulykke. Hun har rejst en massiv fæstning om sine følelser og gjort sig utilnærmelig; hun er færdig med kærligheden.

Markus er klodset, indadvendt, venlig – og svensk. Hans kærlighedsliv har aldrig rigtig taget fart. Natalie er Markus’ overordnede i den franske Ikea-filials administration.

Charles er chef for både Natalie og Markus. Han er selvsikker, gift og forelsket i Natalie. Det passer ikke Charles at være vidne til den aldeles usædvanlige romance, der opstår mellem det umage par, Natalie og Markus. ‘

Men kærlighedens veje er som bekendt uransagelige, og romancen udvikler sig og overrasker så vel Natalie som Markus, der må sande, at romantik opstår, hvor man mindst venter det.

Delikatesse er en befriende hyldest til kærligheden. Det er en inderlig, elegant og charmerende roman, som forfører læseren på fransk, snarere end svensk, manér. David Foenkinos er født i 1974 i Paris, hvor han også er bosat i dag. Delikatesse har været en gigantisk bestseller i Frankrig med mere end 600.000 solgte eksemplarer, og den blev nomineret til ti litterære priser. Romanen er filmatiseret med Audrey Tautou og François Damiens i hovedrollerne.

________


“Sjælden har jeg læst noget så sødt og charmerende. ‘DELIKATESSE’ er virkelig en delikatesse… man forføres, løftes og lægger bogen fra sig i en let perlende rus.” siger Politikensboganmelder, Bjørn Bredal. “Der er næsten lige så godt at læse David Foenkinos sødmefyldte lille roman som at være forelsket.” – Politiken


“Det er en udtalt fornøjelse, når det lykkes en forfatter at skrive rørende om kærligheden og døden uden at give køb på et distinkt udtryk… Han holder dramaet tæt til kroppen, og det giver smukt den effekt, at det står endnu stærkere for læseren… Delikatesse er en delikat lille sag der er lettilgængelig og kryptisk i herlig forening.” – JyllandsPosten

 

Anmeldelser: Tyndt pjask,  af Lars Bonnevie i WeekendAvisen

Lars Bonnevie skriver: “Der var engang for et halvt århundrede siden, hvor det franske parnas omfattede de forfattere, som tilbød publikum happy endings i cellofan- indpakning, med foragt. I dag har de fleste anmeldere haft svært ved at få armene ned over David Foenkinos’ (f. 1974) nye roman, som netop dyrker denne idræt. Man må formode, at grundene hertil er de samme, som hans danske forlag fører i marken. Det anfører således i sin forlagsmeddelelse, at skønt de normalt ikke udgiver fransk litteratur, har de her gjort en undtagelse, fordi bogen for det første »ikke er svært tilgængelig«, men »en underfundig og inderlig hyldest til kærlig-heden«, dertil »en rig læseoplevelse«. Og så er den nomineret til en masse litterære priser i Frankrig.”

Og han fortsætter: “Det er hverken det sidste forlag eller den sidste forfatter, der lefler for inkompetente, udannede og følelsesmæssigt afstumpede læsere, der såfremt litteraturen skal bevares som kunstart, udgør et stigende problem.

Jeg siger dette, fordi den målgruppe der skal behages, er klart defineret. Det er de hårdtarbejdende, selvfede kontorfolk m/k, der ikke har andet end deres små karrierer i hovedet, men som alligevel drømmer om at møde den store kærlighed på arbejdspladsen. I det foreliggende tilfælde er det den franske Ikea-filials administration uden for Paris, der danner ramme om løjerne. En træls affære, der karakteristisk nok er lige så blottet for erotiske vibrationer som firmaets produkter.”

…  “Disse kvinder,” dvs.  hovedpersonen Natalie og samme slags kontorkvinder, “må vi forstå, drømmer ikke bare om Mister Grey med pisk og håndjern, men også om den fummelfingrede klodsmajor, som der er noget »uendeligt beroligende« ved at være sammen med. Her er han svensker, hedder Markus, er ved at falde over sine egne ben og boller hende dårligt af bare befippelse. Kan det blive mere eksotisk? Efter mange genvordigheder finder Natalie og Markus omsider lykken eller rettere sagt: det gør to skabeloner, som er hundrede procent smags- og lugtfri, uden kød og blod. Alt sammen garneret op ad stolper og ned ad vægge med citater og forfatterens egne åndrigheder, som vi allerede møder på første linje: »Natalie var ret diskret (en slags særlig svejtsisk kvindelighed).« Det var lige før jeg opgav at læse videre. Den slags generaliseringer myldrer det med som en skovbund med anemoner i april.

Men siden Foenkinos er så glad for citater, vil jeg tillade mig at byde ind med et:
»De dårlige bøger er intellektuel gift, som fordærver ånden. Og fordi de fleste mennesker, i stedet for at læse det bedste, der er skrevet gennem tiderne, nøjes med at læse det sidste nye, så nøjes forfatterne med de allerede cirkulerende tankers snævre kredsløb, og publikum synker dybere og dybere ned i eget morads.« Merci, Schopenhauer.  – WeekenAvisen, Lars Bonnevie.
________

 

Ingen bøger til ”hårdtarbejdende, selvfede kontorfolk”, tak … 

Kommentar til Lars Bonnevies anmeldelse af Delikatesse.
AF AGNETE DORPH STJERNFELT

Lars Bonnevie (LB) besværer sig i WA #37 over Delikatesse af Foenkinos. LB er mindre optaget af bogen end af målgruppen, der beskrives som: ”inkompetente, udannede og følelsesmæssigt afstumpede læsere” og som ”de hårdtarbejdende, selvfede kontorfolk m/k, der ikke har andet end deres små karrierer i hovedet, men som alligevel drømmer om at møde den store kærlighed på arbejdspladsen.”

Nu viser sociologiske undersøgelser faktisk, at de fleste mennesker finder deres partnere på arbejdspladsen, og hvorfor må kontorfolk ikke drømme om den store kærlighed? Og er det virkelig et argument i WA at skælde ud over, at målgruppen er almindelige mennesker?

    Hovedpersonen, Natalie, bebrejdes, at hun forsøger at komme sig over tabet af sin mand ved at ”knokle endnu hårdere, end hun før har gjort, hvilket vil sige ikke så lidt. Det er nok derfor, at hun ikke på noget tidspunkt påkaldte sig min interesse.” LB har kun hån tilovers for Natalie, som ”middelklassens kontorkvinder kan spejle sig i.” Middelklassens kontorkvinder har åbenbart ikke gjort sig fortjent til fortællinger, de kan spejle sig i?

    LB fortsætter: ”Disse kvinder, må vi forstå, drømmer ikke bare om Mister Grey med pisk og håndjern, men også om den fummelfingrede klodsmajor, som der er noget ’uendeligt beroligende’ ved at være sammen med. Her er han svensker, hedder Markus, er ved at falde over sine egne ben og boller hende dårligt af bare befippelse. Kan det blive mere eksotisk?”
    Andetsteds bebrejdes bogen at være: ”lige så blottet for erotiske vibrationer som firmaets (IKEA, red.) produkter.”LB ville simpelthen hellere have læst en anden bog – én med porno og en ordentlig sadist i den mandlige hovedrolle.
   Anmeldelsen indledes med et suk efter dengang, det franske parnas kun havde foragt tilovers for lykkelige slutninger, og afsluttes med et Schopenhauer-citat om, at det er for galt, at folk ikke nøjes med at læse klassikere. Tja, det er også tarveligt, at der skrives nye bøger til trøst, glæde og fornøjelse for almindelige mennesker.
    Som oversætter af bogen genkender jeg simpelthen ikke Delikatesse i LB’s anmeldelse. Bogen er en charmerende, underfundig lille perle om almindelige menneskers sorger og glæder i et liv, jeg tror, mange vil nikke genkendende til. En bog med en underdreven humor, der netop ikke søger den dampende, hidsende erotiske beskrivelse, LB bebrejder den ikke at have; men som derimod insisterer på det, titlen siger: delikatesse – nuanceret, menneskelig finfølelse – i omgangen med andre.
     Er det virkelig kun et emne for ”inkompetente, udannede og følelsesmæssigt afstumpede læsere”?
_____________________

Info: Isbn: 978-87-92845-19-1 Omslag i høj opløsning klik herDavid Foenkinos Med romanen Delikatesse (La Délicatesse) fra 2009 har den franske forfatter David Foenkinos, tilsyneladende formået at være let og yndefuld uden at ende i det overfladiske. Måske er det derfor, Delikatesse er blevet en stor succes hos både læsere og kritikere. I Frankrig har Foenkinos’ bog solgt i over 600.000 eksemplarer, og den er samtidig blevet nomineret til 10 […]

SKRIV EN KOMMENTAR

Tilbage