Hr. Ferdinand

Fluefælden (e-bog)
VN:F [1.9.22_1171]
3.9/5.0 (10 boganmeldelser)
[eshop_addtocart] [eshop_show_product]

 ”Når man giver sig til at studere insekternes verden, må man være forberedt på meget, også inde i sig selv,” skriver Sjöberg.

På overfladen handler hans finurlige bog om fluer, om det at samle på dem og studere dem. Men disse betragninger åbner for en underliggende, stærkt personlig tekst der handler om at kende sig selv, om at leve et sandt liv, om lidenskab, længsler og svagheder. Den handler om ambitioner og kunsten at begrænse sig i de tusinde muligheders tid.

Fluefælden er et fortryllende og originalt forsvar for fordybelse, langsomhed og retten til at gå omveje i en tid præget af effektivitet og målrettethed. Det er en bog der bryder med alle ens vante forestillinger om genre ved på raffineret vis at blande selvbiografi, roman, essay, naturbeskrivelse, heltebiografi og rejseskildring i en ny og original form.

Bogen er underfundig og morsom, skrevet med en ubesværet lethed der afbalancerer alvoren i de underliggende spørgsmål. En vidunderlig  bog som man forelsker sig pladask i.

Fredrik Sjöberg (f. 1958) er uddannet biolog. Han er en kendt flueforsker og kulturskribent, og har udgivet en lang række bøger, bl.a. om Tomas Tranströmers insektsamling fra Runmarö, hvor han også selv bor. I 2012 blev Sjöberg udnævnt til Æresdoktor i naturvidenskab ved Lunds universitet.

Fluefælden udkom i 2004 i Sverige, blev solgt til flere lande og fik en fantastisk modtagelse. Fluefælden er første bind i en løst sammenvævet trilogi, hvis følgende bind, Kunsten at flygte og Rosinkongen, som begge udkommer på dansk i 2014.
Læs et meget fint interview med Fredrik Sjöberg i Politiken. Klik her.

 

Anmeldelser:

gfx_star_xgfx_star_xgfx_star_xgfx_star_xgfx_star_xgfx_star_x
“Et usandsynligt mesterværk… Elegant, poetisk, overrumplende og – jo! – elementært spændende.”
– JyllandsPosten

 

5hjerter
“Man glemmer aldrig Sjöbergs smukke tanker om livet og døden, naturen og kunsten og kærligheden. Den svenske flue-nørd Fredrik Sjöberg er nemlig ikke kun djævelsk velskrivende, han kan også reflektere så klogt og eviggyldigt, at man læser afsnittet tre gange og føler sig opløftet.”
– Politiken

★★★★★
Flufælden er faktisk alt det, forlaget selvforelsket skriver på bagsiden af romanen. Finurlig, fortryllende, underfundig, raffineret, vidunderlig, original og morsom. Hvilken vellykket bastard. Gid man kunne læse »Fluefælden« for første gang én gang til.
– Berlingske (se hele anmeldelsen)

“En elegant og vittig hyldest til kunsten at være en nørd, og elske det.  Man morer sig med denne bog, som fortjener at blive læst langsomt.
– Information

“Fredrik Sjöbergs Fluefælden er munter levned og mening. Det er en smuk bog.”
– Weekendavisen

“Frederik Sjöbergs bog er alt andet end kedelig læsning.”
– Kristeligt dagblad

 “Fredriks Sjöbergs lille bog, Fluefælden, er en sand perle.”
Litteraturnu.dk

Fluefælden (e-bog), 3.9 out of 5 based on 10 ratings


Fredrik Sjöberg Fredrik Sjöberg (f. 1958) er uddannet biolog. Han er en kendt flueforsker og kulturskribent, og har udgivet en lang række bøger, bl.a. om Tomas Tranströmers insektsamling fra Runmarö, hvor han også selv bor. I 2012 blev Sjöberg udnævnt til Æresdoktor i naturvidenskab ved Lunds universitet. Læs et meget fint interview med Fredrik Sjöberg i Politiken. Klik her. […]

Andre bøger af Fredrik Sjöberg

 • Hvorfor bliver man ved?
  VN:F [1.9.22_1171]
  (2)
  Fredrik Sjöberg
 • Rosinkongen
  VN:F [1.9.22_1171]
  (5)
  Fredrik Sjöberg

  Det er virkelig vanskeligt at artsbestemme ...

 • Rosinkongen (e-bog)
  VN:F [1.9.22_1171]
  (1)
  Fredrik Sjöberg

  Det er virkelig vanskeligt at artsbestemme ...

 • Kunsten at flygte
  VN:F [1.9.22_1171]
  (0)
  Fredrik Sjöberg

  en vidunderlig bog: kapriciøst underfundig… ...

 • Kunsten at flygte (e-bog)
  VN:F [1.9.22_1171]
  (0)
  Fredrik Sjöberg
 • Fluefælden
  VN:F [1.9.22_1171]
  (4)
  Fredrik Sjöberg

  ”Når man giver sig til at studere insekternes ...

KOMMENTARER

A. Østergaard
21/11/2013
Det kan undre, at der skulle gå næsten 10 år før der kom en dansk oversættelse af denne helt særlige roman.
Trine Juhl
25/11/2013
Jeg vidste ikke jeg kunne blive så grebet af fluer, før jeg læste Sjöbergs helt vidunderlige roman. Fantastisk at vide, at der er to mere på vej til næste år!
Marie Fink
15/12/2013
Morsom, langsom, følsom, fortænksom. En fornøjelse af de sjældne! Læs læs læs den.
Jørgen Balslev Hansen
27/12/2013
Sjöbergs underfundige tanker om naturen og menneskene -set af en biolog - har været en fornøjelse. Når romanens ide ofte spiller på kontrasten mellem det biologiske fagsprog og det almene, er det ærgerligt, at forlaget ikke har ladet en biologisk kyndig person hjælpe oversætteren med at finde de korrekte danske navne på en del planter og dyr, som omtales i bogen.
Morten DD Hansen
16/01/2014
Det er den mest fantastiske bog, jeg har læst! Som underviser i insekter på universitetet overvejer jeg seriøst, om den skal gøres til pensum for de studerende. De ville få SÅ meget dannelse og livsglæde med hjem. Holddaop. Jeg glæder mig til efterfølgerne.
K's bognoter
21/01/2014
En ganske vidunderlig bog. En underfundig hyldest til eftertanken, om at være tilstede i dét man gør, om at blive til menneske gennem dedikation og om alt muligt andet. Fyldt med stilfærdig og humoristisk livsklogskab om stort og småt, om kunst og politik, natur og kultur, ensomhed og kærlighed. Og den rene og skære fornøjelse af læse. Glæder mig til den næste Sjöberg lige om lidt. (Læs hele anmeldelsen på www.bognoter.dk)
Inge Moritzen
21/02/2014
Skøn bog, og helt overraskende. Se litteratursiden, der er roserne også til anbefaling.
Leif Schack-Nielsen
05/05/2014
En forunderlig bog. Herligt at nogen tør kaste sig ud i at beskrive glæden og fascinationen ved at nørde og samle. Det er en bog, som mange, også ikke biologisk interesserede, kan have fornøjelse af at læse. Men skam få den dovne oversætter, der ikke har gidet slå de danske artsnavne op i en ordbog. Det kan man ikke byde læseren af denne fantastisk anderledes bog....
erik kramshøj
29/06/2015
Man behøver ikke at læse mere end en side, før at man bliver klar over at Sjöberg er en "anderledes" og meget fascinerende biolog, kommantator og skribent. derfor er de hamrende irriterende at en bog med et overordnet zoologisk emne ikke formår at få ca. 50 % af de få svenske fuglenavne, som forekommer, oversat til dansk. Fiskmås hedder stormmåge, Rosenfink er en karmindompap, en Trädlärka er en hedelærke og en bläsand en pibeand (ikke fiskemåge, rosenfinke, skovlærke (vildt!) og blisand (sic.)! Det er synd for både læser og ikke mindst forfatter. Mon ikke redaktøren burde få det rettet i næste oplag.

SKRIV EN KOMMENTAR

* - indikerer nødvendig

Kommentar
*

Tilbage