Hr. Ferdinand

Fluefælden
VN:F [1.9.22_1171]
3.8/5.0 (5 boganmeldelser)
[eshop_addtocart] [eshop_show_product]

 ”Når man giver sig til at studere insekternes verden, må man være forberedt på meget, også inde i sig selv,” skriver Sjöberg.

På overfladen handler hans finurlige bog om fluer, om det at samle på dem og studere dem. Men disse betragninger åbner for en underliggende, stærkt personlig tekst der handler om at kende sig selv, om at leve et sandt liv, om lidenskab, længsler og svagheder. Den handler om ambitioner og kunsten at begrænse sig i de tusinde muligheders tid.

Fluefælden er et fortryllende og originalt forsvar for fordybelse, langsomhed og retten til at gå omveje i en tid præget af effektivitet og målrettethed. Det er en bog der bryder med alle ens vante forestillinger om genre ved på raffineret vis at blande selvbiografi, roman, essay, naturbeskrivelse, heltebiografi og rejseskildring i en ny og original form.

Bogen er underfundig og morsom, skrevet med en ubesværet lethed der afbalancerer alvoren i de underliggende spørgsmål. En vidunderlig  bog som man forelsker sig pladask i.

Fredrik Sjöberg (f. 1958) er uddannet biolog. Han er en kendt flueforsker og kulturskribent, og har udgivet en lang række bøger, bl.a. om Tomas Tranströmers insektsamling fra Runmarö, hvor han også selv bor. I 2012 blev Sjöberg udnævnt til Æresdoktor i naturvidenskab ved Lunds universitet.

Fluefælden udkom i 2004 i Sverige, blev solgt til flere lande og fik en fantastisk modtagelse. Fluefælden er første bind i en løst sammenvævet trilogi, hvis følgende bind, Kunsten at flygte og Rosinkongen, som begge udkommer på dansk i 2014.
Læs et meget fint interview med Fredrik Sjöberg i Politiken. Klik her.

 

Anmeldelser:

gfx_star_xgfx_star_xgfx_star_xgfx_star_xgfx_star_xgfx_star_x
“Et usandsynligt mesterværk… Elegant, poetisk, overrumplende og – jo! – elementært spændende.”
– JyllandsPosten

 

5hjerter
“Man glemmer aldrig Fredriks smukke tanker om livet og døden, naturen og kunsten og kærligheden. Den svenske flue-nørd Fredrik Sjöberg er nemlig ikke kun djævelsk velskrivende, han kan også reflektere så klogt og eviggyldigt, at man læser afsnittet tre gange og føler sig opløftet.”
– Politiken

★★★★★
Flufælden er faktisk alt det, forlaget selvforelsket skriver på bagsiden af romanen. Finurlig, fortryllende, underfundig, raffineret, vidunderlig, original og morsom. Hvilken vellykket bastard. Gid man kunne læse »Fluefælden« for første gang én gang til.
– Berlingske (se hele anmeldelsen)

“En elegant og vittig hyldest til kunsten at være en nørd, og elske det.  Man morer sig med denne bog, som fortjener at blive læst langsomt.
– Information

“Fredrik Sjöbergs Fluefælden er munter levned og mening. Det er en smuk bog.”
– Weekendavisen

“Frederik Sjöbergs bog er alt andet end kedelig læsning.”
– Kristeligt dagblad

 “Fredriks Sjöbergs lille bog, Fluefælden, er en sand perle.”
Litteratur.nu

Fluefælden, 3.8 out of 5 based on 5 ratings


Fredrik Sjöberg Fredrik Sjöberg (f. 1958) er uddannet biolog. Han er en kendt flueforsker og kulturskribent, og har udgivet en lang række bøger, bl.a. om Tomas Tranströmers insektsamling fra Runmarö, hvor han også selv bor. I 2012 blev Sjöberg udnævnt til Æresdoktor i naturvidenskab ved Lunds universitet. Læs et meget fint interview med Fredrik Sjöberg i Politiken. Klik her. […]

Andre bøger af Fredrik Sjöberg

 • Hvorfor bliver man ved?
  VN:F [1.9.22_1171]
  (2)
  Fredrik Sjöberg
 • Rosinkongen
  VN:F [1.9.22_1171]
  (5)
  Fredrik Sjöberg

  Det er virkelig vanskeligt at artsbestemme ...

 • Rosinkongen (e-bog)
  VN:F [1.9.22_1171]
  (1)
  Fredrik Sjöberg

  Det er virkelig vanskeligt at artsbestemme ...

 • Kunsten at flygte
  VN:F [1.9.22_1171]
  (0)
  Fredrik Sjöberg

  en vidunderlig bog: kapriciøst underfundig… ...

 • Kunsten at flygte (e-bog)
  VN:F [1.9.22_1171]
  (0)
  Fredrik Sjöberg
 • Fluefælden (e-bog)
  VN:F [1.9.22_1171]
  (10)
  Fredrik Sjöberg

KOMMENTARER

Per Thaulov
08/02/2014
Sjöbergs trilogi er simpelthen noget af det bedste, jeg i et langt læseliv har ladet øjnene løbe over. Den måde, der her træder en stemme frem på tværs af genreskel, er en sjælden oplevelse.
Cecilia hyldgaard
03/10/2014
En vidunderlig bog! Ikke nok med at jeg nu har fået øjnene op hvor fantastik de små fortællinger i haven er - svirrfluerne - men Sjöberg åbner også dørene til eventyret, naturen i sin helhed og ikke mindst livet! Og dette så galant skrevet, som sjælendt er set! En fryd for den som elsker den velskrevne bog!
Jan Lund
16/10/2014
Jeg har skrevet et længere blogindlæg om denne dejlig bog - både sprogligt og i forhold til eftertanke. Læs indlæggget her: http://indsigtogudsyn.wordpress.com/2014/10/16/fluefaelden-og-om-at-fange-sproget/
Uffe Gjøl Sørensen
12/05/2015
En original og underfundig bog, der har været en fornøjelse af læse. Trods problemer i oversættelsen til dansk, der ikke lever op til Sjöbergs prægnante naturfaglige udgangspunkt. Blot to eksempler: (1) De svenske ’Silvertärnar’ skal oversættes til Havterner for at fange forfatterens sublime sansning af den svenske skærgård i få ord. At kalde dem ’Sølvterner’ (s. 47) er støjende digteri i strid med forfatterens præcise beskrivelse. (2) Det svenske ord ’dike’ hedder en ’grøft’ på dansk, men i en sproglig flovser bliver det i oversættelsen til nærmest det stik modsatte: Et dige (s. 28). Det giver mening, at en grøft er ’tilgroet, tilslammet og indimellem udtørret’ som teksten fortæller – mens den beskrivelse der ikke passer på et dige.
Gitte Machon
09/02/2016
Har netop lukket fluefælden og kan slet ikke holde op med at boble. Det er den morsomste, klogeste og mest poetiske bog jeg længe har læst. Man får lyst til at samle på hans sprogperler. Og så bliver insekternes lille verden pludselig stor.
Bodil Nørgaard
31/01/2017
Rosinkongen - snuppede den tilfældigt på bibliotekets præsentationshylde og fik dermed en god læseoplevelse. Rart at læse lun og intelligent humor, som så godt som overhovedet ikke er på nogen andres bekostning! Fagligt inspirerende; her træffes ligefrem menneskelighed og sand miljøinteresse.

SKRIV EN KOMMENTAR

* - indikerer nødvendig

Kommentar
*

Tilbage