Hr. Ferdinand

Hvorfor bliver man ved?
VN:F [1.9.22_1171]
4.0/5.0 (2 boganmeldelser)
[eshop_addtocart] [eshop_show_product]

Fredrik Sjöberg er en helt unik stemme i nordisk litteratur. Han fik sit gennembrud med sin trilogi: Fluefælden, Kunsten at flygte og Rosinkongen – både i Skandinavien og internationalt. Af kritikere verden over er han blevet prist for sin originalitet, sin elegante og underfundige stil, og ikke mindst for at have opfundet en helt ny genre: den naturhistoriske selvbiografi, i essayets form!

Hans nye bog, Hvorfor bliver man ved? er et udvalg af 15 essays. Bogen viser os den Fredrik Sjöberg, som vi kender fra fluetrilogien. Intet er naturforskeren fremmed, som han selv siger det. Og forfatteren til disse essays er glubende interesseret i sin omverden: landskaberne, flora og fauna, miljø, kunst, øer og ikke mindst – mennesker. Sjöberg er en gudsbenådet iagttager af naturen, han skriver inspireret og veloplagt om alt, hvad hans nysgerrige og udforskende blik falder på, og han forstår at formidle sin begejstring til læseren.

”Essayet er som en krævende middagskonversation”, skriver Sjöberg, som i enestående grad gør sig umage for at engagere sin læser.

Hvorfor bliver man ved? er en smuk buket af kloge og charmerende essays, skrevet af en mand hvis evne det er at gøre andres historier til sin egen, uden at tabe den anden af syne.


 

★ ★ ★ ★ ★ ★
”Litterært hattrick… Et usandsynligt mesterværk”
  – Jyllands-Posten

”Finurlig, fortryllende, underfundig, raffineret, vidunderlig, original og morsom.”
– Berlingske

”Nogle gange er hans refleksioner s%

Hvorfor bliver man ved?, 4.0 out of 5 based on 2 ratings


Fredrik Sjöberg Fredrik Sjöberg (f. 1958) er uddannet biolog. Han er en kendt flueforsker og kulturskribent, og har udgivet en lang række bøger, bl.a. om Tomas Tranströmers insektsamling fra Runmarö, hvor han også selv bor. I 2012 blev Sjöberg udnævnt til Æresdoktor i naturvidenskab ved Lunds universitet. Læs et meget fint interview med Fredrik Sjöberg i Politiken. Klik her. […]

Andre bøger af Fredrik Sjöberg

 • Rosinkongen
  VN:F [1.9.22_1171]
  (5)
  Fredrik Sjöberg

  Det er virkelig vanskeligt at artsbestemme ...

 • Rosinkongen (e-bog)
  VN:F [1.9.22_1171]
  (1)
  Fredrik Sjöberg

  Det er virkelig vanskeligt at artsbestemme ...

 • Kunsten at flygte
  VN:F [1.9.22_1171]
  (0)
  Fredrik Sjöberg

  en vidunderlig bog: kapriciøst underfundig… ...

 • Kunsten at flygte (e-bog)
  VN:F [1.9.22_1171]
  (0)
  Fredrik Sjöberg
 • Fluefælden
  VN:F [1.9.22_1171]
  (4)
  Fredrik Sjöberg

  ”Når man giver sig til at studere insekternes ...

 • Fluefælden (e-bog)
  VN:F [1.9.22_1171]
  (10)
  Fredrik Sjöberg

KOMMENTARER

Per Thaulov
08/02/2014
Sjöbergs trilogi er simpelthen noget af det bedste, jeg i et langt læseliv har ladet øjnene løbe over. Den måde, der her træder en stemme frem på tværs af genreskel, er en sjælden oplevelse.
Cecilia hyldgaard
03/10/2014
En vidunderlig bog! Ikke nok med at jeg nu har fået øjnene op hvor fantastik de små fortællinger i haven er - svirrfluerne - men Sjöberg åbner også dørene til eventyret, naturen i sin helhed og ikke mindst livet! Og dette så galant skrevet, som sjælendt er set! En fryd for den som elsker den velskrevne bog!
Jan Lund
16/10/2014
Jeg har skrevet et længere blogindlæg om denne dejlig bog - både sprogligt og i forhold til eftertanke. Læs indlæggget her: http://indsigtogudsyn.wordpress.com/2014/10/16/fluefaelden-og-om-at-fange-sproget/
Uffe Gjøl Sørensen
12/05/2015
En original og underfundig bog, der har været en fornøjelse af læse. Trods problemer i oversættelsen til dansk, der ikke lever op til Sjöbergs prægnante naturfaglige udgangspunkt. Blot to eksempler: (1) De svenske ’Silvertärnar’ skal oversættes til Havterner for at fange forfatterens sublime sansning af den svenske skærgård i få ord. At kalde dem ’Sølvterner’ (s. 47) er støjende digteri i strid med forfatterens præcise beskrivelse. (2) Det svenske ord ’dike’ hedder en ’grøft’ på dansk, men i en sproglig flovser bliver det i oversættelsen til nærmest det stik modsatte: Et dige (s. 28). Det giver mening, at en grøft er ’tilgroet, tilslammet og indimellem udtørret’ som teksten fortæller – mens den beskrivelse der ikke passer på et dige.
Gitte Machon
09/02/2016
Har netop lukket fluefælden og kan slet ikke holde op med at boble. Det er den morsomste, klogeste og mest poetiske bog jeg længe har læst. Man får lyst til at samle på hans sprogperler. Og så bliver insekternes lille verden pludselig stor.
Bodil Nørgaard
31/01/2017
Rosinkongen - snuppede den tilfældigt på bibliotekets præsentationshylde og fik dermed en god læseoplevelse. Rart at læse lun og intelligent humor, som så godt som overhovedet ikke er på nogen andres bekostning! Fagligt inspirerende; her træffes ligefrem menneskelighed og sand miljøinteresse.

SKRIV EN KOMMENTAR

* - indikerer nødvendig

Kommentar
*

Tilbage