Hr. Ferdinand

Dan Brown

Dan Brown (f. 1964) behøver knap nogen introduktion – han er verdens mest succesfulde forfatter. Hans bøger er oversat til 52 sprog og har solgt over 200 millioner eksemplarer på verdensplan. Han kan desuden glæde sig over at være manden bag den hurtigst sælgende roman i verden – nemlig Da Vinci Mysteriet, der er solgt i mere end 75 millioner eksemplarer!

Brown blev født i byen Exeter i New Hampshire. Han er søn af en matematikprofessor og en kirkemusiker og har siden 1997 været gift med sin kone Blythe. Hans fædrene ophav har sat dybe spor i forfatterskabet; allerede som barn var han stærkt fascineret af koder og matematiske gåder, og hans far lavede ofte skattejagte til ham og hans søskende ved jul og fødselsdage. Gaverne var gemt, og ved hjælp af skattekort og gåder måtte de selv finde ud af hvor.

Dan Brown er kendt for at bruge meget tid på research til sine bøger. Han er oftest omkring to år om at skrive en roman. Han er også en af de forfattere der arbejder efter stringente rutiner. Hver morgen står han op kl. 4 og sætter sig ved skrivebordet på loftet for at skrive. Når sandet i det antikke timeglas på skrivebordet rinder ud, holder han en pause hvor han laver armbøjninger og strækøvelser for at holde blodcirkulationen i gang. Ved skriveblokeringer er han kendt for at benytte sig af såkaldt inversionsterapi hvilket går ud på at man hænger med hovedet nedad for at få ilt til hjernen.

Inden han blev forfatter, forsøgte Brown faktisk at slå igennem som musiker. Han har udgivet flere CD’er og dannede i sin tid endda et pladeselskab ved navn Dalliance. Dette skulle dog, som vi alle ved, vise sig ikke at være Browns gudsgivne gebet.

Ud over krimiforfatterskabet, som Brown er verdenskendt for, er han glad for humoristiske bøger og udgav selv i 1995 sammen med sin kone (og under pseudonymet Danielle Brown) humorbogen 187 Men to Avoid: A Guide for the Romantically Frustrated Woman.

Men det er selvfølgelig Dan Browns hæsblæsende thrillers om hemmelige selskaber og mystiske sammensværgelser der har skudt ham til tops på bestsellerlisterne verden over. Dan Brown graver med vild energi i religionens, kunsthistoriens, videnskabens og politikkens fortidige og nutidige mysterier. Intet er som det ser ud til at være, men det hele hænger sammen alligevel. Koden skal blot brydes. Hans gennembrudsroman Da Vinci Mysteriet afslører kristendommen som vi kender den, som et stort bluffnummer, og den er blevet historiens hidtil mest solgte voksenbog – faktisk kun overgået af Bibelen.

I Browns nyeste roman Inferno flettes Dantes Den guddommelige komedie sammen med problematikken om verdens overbefolkning, og Robert Langdon må igen klare skærene og sammenstykke de spor der gemmer sig i hans tabte hukommelse. Spændingen stiger romanen igennem, og når man først har fået bogen i hånden, er den meget svær at slippe. Samtidig forholder den sig tænksomt til klodens overbefolkning og har et for Brown, sjældent moralsk islæt.

Bo Tao Michaëlis fra Politiken skriver om Inferno: “Brown er drevent dygtig til at dirigere sit plots logistik, skære kapitlerne episk til i passende montager og netop aldrig gøre sine lærde indfald for lange.”

Blå bog
Født: Den 22. juni 1964 i Exeter, New Hampshire, USA.
Uddannelse: Studier i engelsk og kunsthistorie ved Phillips Exeter Academy, Amherst College og ved universitetet i Sevilla i Spanien. Dimitteret i 1986.
Debut: Tankados kode (Digital Fortress, 1997)
Litteraturpriser: British Book Awards Book of the Year for “The Da Vinci Code”, 2005.
Seneste udgivelse: “Inferno”. Hr. Ferdinand, 2013.

Bøger udkommet på dansk
Inferno (Robert Langdon 4)
Det forsvundne tegn (Robert Langdon 3)
Tankados kode
Morderisk bedrag
Engle og dæmoner (Robert Langdon 1)
Da Vinci mysteriet  (Robert Langdon 2)

Forfatterfoto til download

Inden han blev forfatter, forsøgte Brown faktisk at slå igennem som musiker. Du kan høre nogle lydklip her: http://www.buzzfeed.com/expresident/dan-browns-singing-career

Dan Browns hjemmeside: www.danbrown.com

Bøger af Dan Brown

Tilbage