Hr. Ferdinand

Hjorth Rosenfeldt

Det svenske makkerpar Hjorth & Rosenfeldt debuterede som krimiforfattere i 2010, men begge var allerede etablerede inden for den svenske tv- og filmbranche og godt bekendte både med krimigenren og som tekstforfattere. Deres første roman red både i Sverige og udlandet på en kæmpe bølge af hype da de forventedes at blive det nye, store svenske krimihåb efter Stieg Larsson. Forventningerne til forfatterduoen er på smukkeste vis blevet indfriet. Spændingsromanerne med Sebastian Bergman i hovedrollen er solgt til mere end 12 lande og er i Sverige blevet lavet til en tv-serie med Rolf Lassgård i hovedrollen. De er et absolut must på læselisten hvis man elsker nordiske krimier!

Michael Hjorth (Carl Einar Michael Carlsson Hjorth, f. 1963) er instruktør, manuskriptforfatter og filmproducent. Han startede sammen med Tomas Tivemark og Johan Kindblom produktionsselskabet Tre vänner, som har lavet tv-serier, reklamefilm og spillefilm – senest den succesfulde film Snabba Cash fra 2010.

Hans Rosenfeldt (oprindeligt Petersson, f. 1964) er manuskriptforfatter og skuespiller. Han har været programleder og studievært for adskillige svenske tv- og radioprogrammer og er et kendt ansigt i Sverige. Rosenfeldt tog sin mors efternavn efter gymnasiet da han fattede interesse for medieverden.

Hjorth og Rosenfeldt mødte hinanden i 1993 i Sveriges tv’s dramaafdeling, hvor de begge skrev tv-krimier. Siden har de løbende samarbejdet på diverse tv-projekter indtil de besluttede sig for at prøve kræfter med krimien i litterær form. Drivkraften til at skrive romaner i stedet for tv-serier var for makkerparret på den ene side de muligheder der ligger i genren – både hvad angår persongalleriet og fordybelse i historiernes univers – samt at slippe for de ditto begrænsninger tv-mediet indeholder. På den anden side var både Hjorth og Rosenfeldt klar over og vant til at manuskripter til tv-krimier alligevel ofte er omskrivninger af romaner, så de tænkte: Hvorfor ikke begynde at skrive bøgerne selv? Hjorth og Rosenfeldt udtænker sammen romanens plot og struktur, hvorefter de deler kapitlerne imellem sig og skriver hver for sig. Til sidst gennemskriver de hinandens kapitler og samler romanen.

Makkerparrets romaner rækker ind i den nutidige tradition for nordiske (især svenske) krimier, men forsøger samtidig at træde uden for den svenske krimis vanlige spor. Miljøerne er skandinaviske og realistisk skildrede, men handlingen fortaber sig aldrig i de helt nære kernefamilieproblemer, og samfundets institutioner udmales ikke som den ultimative fjende. Snarere må man hos Hjorth og Rosenfeldt forstå ondskaben som noget der opstår i personlige (og forfejlede) relationer. Historierne foregår ikke på et globalt plan eller med storslåede handlingsforløb, men har jordnære og realistiske afsæt og udfolder sig især omkring menneskers relationer, hvilket udtrykkes i et altid fint tegnet persongalleri hvor karaktererne får lov til at være mangefacetterede og komplicerede. Romanernes plots er veldrejede og overraskende, og bøgerne er intenst spændende fra første til sidste side.

Hjorth og Rosenfeldts romaner har kriminalpsykologen Sebastian Bergman i hovedrollen. Sebastian er en karakter der på én gang er næsten umulig at sympatisere med, og som samtidig formår at krybe dybt ind under huden på læseren. Hans kone og datter er omkommet i tsunamien i 2004, hvilket har efterladt ham følelsesmæssigt knækket. Han dulmer tabet i sexafhængighed og opfører sig konsekvent arrogant, provokerende og altid udelukkende med egen vinding for øje. Man kan sige at Hjorth og Rosenfeldts romaner læner sig op ad den amerikanske noir-thriller med Sebastian Bergman i hovedrollen som hårdkogt anti-helt – dog fjernet fra den amerikanske kontekst og sat ind i en nærværende nordisk sammenhæng.

Bøger af Hjorth Rosenfeldt

 • De uegnede
  VN:F [1.9.22_1171]
  (22)
  Hjorth Rosenfeldt

  Kriminalpsykolog Sebastian Bergman er tilbage – ...

 • Disciplen
  VN:F [1.9.22_1171]
  (0)
  Hjorth Rosenfeldt

  Krimiduoen Hjorth & Rosenfeldt fik en forrygende ...

 • Manden der ikke var morder
  VN:F [1.9.22_1171]
  (1)
  Hjorth Rosenfeldt
 • Fjeldgraven
  VN:F [1.9.22_1171]
  (2)
  Hjorth Rosenfeldt

  Så er kriminalpsykolog Sebastian Bergman på banen ...

 • Den stumme pige
  VN:F [1.9.22_1171]
  (12)
  Hjorth Rosenfeldt

  Hjorth Rosenfeldt er garant for skandinavisk ...

 • Den stumme pige – e-bog
  VN:F [1.9.22_1171]
  (7)
  Hjorth Rosenfeldt
 • Manden der ikke var morder (e-bog)
  VN:F [1.9.22_1171]
  (4)
 • Disciplen (e-bog)
  VN:F [1.9.22_1171]
  (4)
  Hjorth Rosenfeldt

  Krimiduoen Hjorth & Rosenfeldt fik en forrygende ...

Tilbage