Hr. Ferdinand

Hvorfor hedder Hr. Ferdinand Hr. Ferdinand?

Det spørgsmål er vi blevet stillet ganske mange gange, og det er da også et godt og berettiget spørgsmål.

For at forstå navnet må vi spole tiden lidt tilbage. Da vi besluttede at etablere et forlag i Danmark, boede vi i Island, og den ene af os var allerede forlagsejer og havde engang i de forrige årtusinde stiftet det islandske forlag Bjartur, som således er Hr. Ferdinands søsterforlag.

Forlaget Bjartur er opkaldt efter hovedpersonen i den islandske nobelprisvinder Halldór Laxness’ berømte roman Frie mænd. På islandsk hedder romanen Sjálfstætt fólk, hvilket direkte oversat betyder ’selvstændige mennesker’. På Island er Bjartur således indbegrebet af et selvstændigt og uafhængigt menneske – på godt og ondt. Med andre ord et oplagt navn til et uafhængigt forlag, som insisterer på selvstændighed og ikke ønsker at tilhøre et af de store forlagsdynastier, men ønsker at have passionen for bøger som omdrejningspunkt.

Også det danske forlag udspringer af ønsket om selvstændighed og passionen for bøger, så da vi skulle finde et navn, blev vi enige om at slå op i Frie mænd og vælge det første navn vi stødte på – og det var Ferdinand. Vi tilføjede et lille, højtideligt Hr. for sjov. Det får folk til at smile lidt og undre sig, og det er vi tilhængere af; smil og undren.

Selvstændighed, uafhængighed, passion er essensen af forlagets sjæl, så derfor greb vi ud efter Frie mænd, og derfor hedder Hr. Ferdinand Hr. Ferdinand.

 

Forlaget Hr. Ferdinand aps blev stiftet i 2003 , som et søsterforlag til det islandske forlag Bjartur, som har eksisteret siden 1990 .

I 2007 indgik Hr. Ferdinand som partner i det svenske forlag Weyler Förlag, som ledes af Svante Weyler. Hr Ferdinand ejer desuden det danske forlag C&K Forlag, som har Charlotte Jørgensen som forlægger.

Hr. Ferdinand i Danmark udgiver udelukkende oversat litteratur, og meningen med det hele er at udgive fremragende og aktuel litteratur fra alle verdenshjørner.

 

Tilbage